Dijitalleşme hızlanıyor ve inşaat sektörü oyuncuları hala kafa karışıklığı yaşıyor ve değişim ve yeni teknolojiler konusunda tereddütlü olsalar bile, gerçek bir dijital strateji geliştirme zamanı geldi. BE-WISE’nin kurucusu Cristina Savian, “İnşaat sektöründe dijitalleşme bir zorunluluk haline geldi” diyor.

İlk olarak, kendinizi biraz tanıtır mısınız? BE-WISE’i kurmaya nasıl karar verdiniz, ne yapıyorsunuz?

Ben Cristina Savian, Avrupa, ABD, Avustralya ve Orta Doğu’da inşaat ve emlak sektörlerinde en umut verici yeniliği pazara getiren teknolojinin benimsenmesini sağlamaya odaklanan uluslararası bir danışmanlık şirketi olan BE-WISE’nin kurucusuyum.

İtalya ve Birleşik Krallık’ta inşaat mühendisliği ve teknoloji endüstrilerinde yirmi yıllık deneyimimin ardından, inşaat şirketlerini ve kamu sektörü kuruluşlarını inovasyon yolculuklarında desteklemek amacıyla BE-WISE’yi kurmaya karar verdim. Yüksek talep ve düşük kar marjları dönemlerinde küresel konut ve altyapı talebini karşılayacaksak, yenilik yapmalıyız. Mevcut salgın, yıllardır üretkenlik düzleşmesi, kalitesiz ve kontrol edilemeyen bütçe ve zaman aşımları ile mücadele eden bir endüstri üzerinde daha fazla baskı oluşturdu. Şimdi, inşa edilmiş varlıklarımızı tasarlama, inşa etme ve kullanma şeklimizi her zamankinden daha fazla yeniden düşünmemiz gerekiyor.

BE-WISE, yapılı çevre sektöründeki şirketlerin süreçlerini teknoloji ve dijital öncelikli bir yaklaşımla yenilemelerine, dönüştürmelerine ve nihayetinde güçlendirmelerine ve iyileştirmelerine yardımcı olmak için kurulmuştur.

IoT stratejisi olmadan 2021 ve sonrasında inşaat yapmak zorlaşacak

Teknolojiye devam etmek istiyorum. Teknoloji, inşaat sektörünü nasıl dönüştürüyor ve inşaat şirketleri teknolojiyi nasıl kullanıyor? Bununla birlikte bize IoT teknolojisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

İnşaat, toplumumuzdaki en az dijitalleşmiş sektördür; Endüstrinin dijitalleşmesi ve teknolojisi, mevcut düşük kar marjlarını iyileştirmemize olanak tanıyan çok fazla yenilik ihtiyacını karşılamamıza yardımcı olabilir. Nüfusumuz artıyor, birçok ülkedeki mevcut konut stokunun yenilenmesi gerekiyor ve dünyadaki pek çok haberden duyduğumuz gibi, altyapımız çöküyor ve büyük müdahaleye çok ihtiyaç var. İnovasyon bir zorunluluktur; Toplumumuzun temelindeki en önemli endüstrilerden birini en üretken endüstri haline getirmenin zamanı, çünkü olması gereken bu.

Nesnelerin İnterneti (IoT), fiziksel nesnelerin ağı olarak tanımlanabilir — aka. “şeyler” – İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülüdür. Günümüzde bu, örneğin Dijital İkizler yaratmak amacıyla, yerleşik varlıklarımızı İnternete de bağlayabileceğimiz anlamına geliyor.

IoT stratejisi olmadan 2021 ve sonrasında inşa edemeyeceğinize kuvvetle inanıyorum ve bu bizim yapılı çevremiz için de geçerli. IoT sensör verileri yalnızca Dijital İkizlerimizi hayata geçirmemize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli bağlı ve bağlantısız ortamlar arasında gerçek zamanlı iletişimi kolaylaştırmak için birleşik bir çerçeve aracılığıyla platformlar arasında bilgi paylaşma olanağı sağlayarak çok sayıda potansiyel müşteri de getirebilir. . IoT teknolojisi artık sosyal mesafe önlemlerinin uygulanmasında ve endüstriyel ekipmanlara uzaktan erişim sağlanmasında rol oynuyor ve endüstriyel şirketlerin çalışanları güvende tutmasına yardımcı oluyor. İnşaat sektöründe IoT ile ilgili bilimsel çalışmalar nispeten yeni olsa da, sensör verilerinin toplanması analitik bir zorluktur, ancak bilgiye yeni ve yenilikçi yollarla erişme, daha hızlı ve daha bilinçli karar verme elde etme gibi benzersiz bir fırsatla birlikte gelir. Bilgi, planlamayı iyileştirmek, daha doğru bütçe tahminleri oluşturmak ve zaman çizelgeleri ile maliyetlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için kullanılabilir.

Dijital ikizler, fiziksel bir varlığın canlı bir dijital temsili olarak hizmet edebilir…

Dijital ikizler nedir ve bize nasıl yardımcı olur?

Özetle, dijital ikizler, IoT sensörleri gibi bir “bağlantı” kullanan sanal bir temsile bağlı fiziksel varlıklardır. Dijital ikizler, fiziksel bir varlığın canlı bir dijital temsili olarak hizmet edebilir ve varlık performansını artırmak, gelecekteki bina tasarımını etkilemek ve nihayetinde riski azaltmak için gereken hayati sorun çözücüler olarak işlev görebilir. Terim, 2003 yılında üretim arenasında icat edildi, ancak konsept, Nasa’nın astronotların ekipmanındaki hataları tahmin etmek için “yansıtma sistemleri” kullandığı 1960’lara ve 70’lere kadar uzanıyor. Sanal kopyayı sensörlerle bağladığımız anda, binanın veya altyapımızın gerçek zamanlı olarak nasıl performans gösterdiğini öğrenebilir ve tesis yönetiminin verimliliği optimize etmek için performansı ayarlamasına olanak tanırız. Veriler ayrıca mimarlar, mühendisler ve danışmanlar tarafından gelecekteki inşa edilen varlıkların tasarımını iyileştirmek için kullanılabilir.

Farklı binaları ve altyapıları birbirine bağlarsak, tasarımcıların ve master planlamacıların yeni bir binanın trafik akışları veya su ve güç kaynağı üzerindeki etkisi gibi farklı senaryoları simüle ettiği akıllı şehirler yaratma imkanına sahibiz. Dijital ikizler, olası arızaları tahmin etmek için varlıkları izleyerek ciddi kazaları önleme potansiyeline de sahip olabilir.

Peki “House of Digital Twins” nedir?

“House of Digital Twins”, en yeni sosyal medya platformu ClubHouse’daki bir kulüp. Kulüp, İngilizce, Almanca ve İtalyanca olarak haftalık odalar işletmektedir ve yakında daha fazla dil de eklenecektir. Kulübün amacı, yerleşik ortamlar için dijital ikizlerin uygulanmasıyla ilgili bilgi ve deneyimi paylaşmaktır. Dijital İkizler, yerleşik varlıklarımızın evrimsel aşamasının bir sonraki seviyesidir ve sektörümüze kapsamlı bir fırsat ve zorluk listesi getirir.

Bu zorlukların üstesinden gelmek için deneyimlerimizi paylaşmak çok önemlidir; sektörde “toplu” yeniliği hızlı ileri götürmek amacıyla kolektif bilgimizi bir araya getirmek artık her zamankinden daha çok önemlidir. ClubHouse’da her hafta takip edebilirsiniz, oda programı ve blog yazıları özetleri www.houseofdigitaltwins.club adresinde bulunabilir.

Akıllı sözleşmeler ve Ricardian sözleşmeleri, inşa edilmiş projelerimizin yürütülmesinde şeffaflık oluşturmamıza yardımcı olabilir

İnşaatta blok zinciri teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Blok zincirine ihtiyacımız var mı?

Blok zinciri teknolojisi, şirketlerin iş yapma şeklinin birçok yönünü bozma potansiyeline sahip olduğu iddia ediliyor. Ve diğer gelişen teknolojiler gibi, kullanımlarını, faydalarını araştırıyorum ve inşaat sektöründeki potansiyel fırsatlarını değerlendiriyorum. Blok zinciri, inşaat yaşam döngüsünde aracıyı büyük potansiyele sahip olan veya basitleştiren taraflar arasındaki işlemleri basitleştirip güvenli hale getirebilen, böylece manzarayı basitleştiren, maliyetleri düşüren, verimliliği artıran ve değer elde etme süresini azaltan yeni bir teknolojidir. Akıllı sözleşmeler ve Ricardian sözleşmeleri, inşa edilmiş projelerimizin yürütülmesinde şeffaflık oluşturmamıza yardımcı olabilir. Blok zincirlerin kullanımı, tedarik zinciri operasyonlarını desteklemek, malzeme ve ekipmanı izlemek, daha verimli operasyonlar sağlamak ve sürdürülebilirlik sağlamak için yaşam döngüsü boyunca ham maddelerin takibi için de kullanılabilir; mevcut kullanımlar çok sınırlı ve izole durumlar olmasına rağmen; Potansiyellerin çok büyük olduğuna kuvvetle inanıyorum.

Anahtar, doğru uygun değiş tokuşu bulmak

Covid-19 salgını beraberinde dijital dönüşümü de getirdi. İnşaat firmaları bu süreçte nelere dikkat etmeli?

Biz inşaat profesyonelleri için bu salgın, sektörümüzü daha da baskı altına aldı; ancak bize temel bir şey de öğretti; inşaat sektörünün ne kadar hayati olduğu. Dünya onsuz işleyemez. Şimdi her zamankinden daha fazla, nihayet ölü attan kurtulmamıza ve inşa edilmiş varlıklarımızı tasarlama, inşa etme ve çalıştırma şeklimizi yeniden düşünmemize izin verdi.

Sektöre yenilik getirmek, ısmarlama bir yaklaşım, mevcut durumun derinlemesine bir analizini ve hangi sonuçların elde edilmesini istediğine dair derin ve iyi geliştirilmiş bir stratejik plan gerektiren zor bir görevdir. Tüm şirketler için dikkate almanın önemli olduğuna inandığım şey, inovasyonun başlı başına değerlendirilmesi, analiz edilmesi ve çok sayıda eylemi içeren ve etkili olması için entegre bir çözüm ekosistemi olarak görülmesi gereken disiplinler arası bir yaklaşım olarak görülmesi gerektiğidir. Yalnızca tek bir yenilikçi çözümü tek başına uygulamak, endüstrimizin umutsuzca aradığı o kadar çok ihtiyaç duyulan üretkenliği, verimliliği ve kalite iyileştirmelerini ve uzun vadeli sürdürülebilirliği getirmeyecektir. Bütünsel düşünün.

Tek bir yenilikçi çözümü tek başına uygulamak, o kadar çok ihtiyaç duyulan üretkenliği, verimliliği ve kalite iyileştirmelerini ve hepimizin aradığı uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlamaz. Anahtar, doğru uygun değiş tokuşu bulmaktır.

Yazar: Sibel MAZREK

Published On: Mayıs 17th, 2021 / Categories: Blog / Tags: , , , , , , /