“Ahşap, inşaat sektöründe sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilecek yenilenebilir bir kaynaktır. Ormansızlaşma ile ilişkili olduğu için ahşabı sürdürülebilir bir malzeme olarak düşünmek zor olabilir. Bununla birlikte, beton ve çelik gibi insan yapımı inşaat malzemeleri büyük bir karbon ayak izine sahiptir ve çevreye daha fazla zarar verir. Çelik veya beton yerine ahşap kullanmak, inşaat ve işletme maliyetlerinin yanı sıra çevresel etkileri de azaltır.”
Kendinizden bahseder misiniz?
Ben Yavuz Örnek. 1980 Burdur doğumluyum. İşletme eğitimimden sonra yaklaşık 20 yıldır orman ürünleri sektöründe görev almaktayım. Ak Yapı Üretim San. Tic. A.Ş. şirketinde 6 yıldır Yapı Grubu satış müdürlüğü yapmaktayım.
Ahşap doğal olması sebebiyle ilk tercih sebebi
Bir inşaat malzemesi olarak ahşap neden tercih edilmeli, onu cazip kıllan özellikleri nelerdir?
Öncelikle kullanım amacı olarak ahşap doğal olması sebebiyle ilk tercih sebebi olmaktadır. Ayırca ortamda kattığı doğallık ve sıcaklık ise başka bir tercih sebebidir. Özelikle son dönemlerde önemi artan sağlık ve hijyenli oluşu da tercih sebebidir. Diğer alternatif ürünlere göre yerine ve kullanılan ahşap çeşitliliğine göre fiyat avantajı sağlayabilir.
Avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Ahşabın ucuz, doğal ve sağlıklı oluşu en önemli avantajları
Bahsettiğimiz gibi fiyat avantajı, doğal ve sağlıklı oluşu. Tamir ve kolay bulunabilirliği avantajları arasında yer alabilir. Dezavantajları doğal ürünler olduğu için doğal kaynakların etkin kullanılmamasından dolayı doğal kaynakların tükenmesine yol açabilir. Bazı ahşap ürünlerin bakım ve kullanımı zor sayılabilir.
Yapılarda daha çok hangi alanlarda kullanılıyor?
İnşaat aşamasında kalıplama alanında olmak üzere özellikle iç mekanlarda dekorasyon amaçlı olarak kullanılması en belirgin alanları arasındadır.
Ahşabı nem ve suyun temasından korumak gerekiyor
Ahşabın dayanıklığının uzun ömürlü olduğu söylenir, bu tür malzemeleri nasıl korumalıyız,
yöntemlerini anlatabilir misiniz?
Kullanılan ahşabın kullanım tercihi iyi tespit edilmelidir. İç veya dış mekan olarak. İç mekanda koruma tedbirlerini hemen hemen herkes bilir ama bir daha söylemek gerekirse öncelikle nem ve sudan teması kesmemiz gerekir. Ayrıca direk güneş ışınlarından da korumak gerekir.
Yazar: Sibel MAZREK